Håndlaget keramikk

Håndlaget keramikk

mandag 16. juli 2012

Rekvisitter fra en barndom

Jeg er hekta på ting fra min egen barndom.... Hvordan er det med dere? Det må være noe spesielt med oss som er født på 70-tallet, og hadde vår barndom på 80-tallet... Det virker som vi er ekstra nostalgiske. Jeg fant et sitat på nettet: "Barn oppvokst på 80- tallet har ofte et nostalgisk forhold til barndommen, bygd på minner om ting, klær og mediakultur".   Enig.

Det kan ha noe med at vi som vokste opp på denne tiden har felles referanser, siden det ikke var så mye å velge mellom. All så de samme programmene på TV, hørte på Barnetimen på radio, og leste de samme bøkene. Det var ikke så mange butikker, og noe merkevarepress hadde vi ikke. Det fantes nemlig ikke reklame i noen særlig grad. Og jeg hadde en god del klær som mormor sydde til meg.


Slik så jeg ut i 1981/1982. Fargepaletten gikk i oransje, grønt og brunt. Et bittelite innslag av rødt. Ja, og så en sånn udefinerbar farge som best karakteriseres som "gusjegul". Men moro hadde vi det.

For det første var det en flott tid å vokse opp. 80-tallet var en revolusjon for foreldre; nye leker, bøker og klær kom i butikkene, og barne-TV kom med stadig nye programmer.
Vi leste Albert Åberg, Astrid Lindgren, og om Emma. Startbøkene var min favoritt, og Mons og Marit bøkene. Den siste sikret jeg meg forøvrig i et antikvariat... Jeg elsket tegningene i boka. Synes forøvrig fremdeles de er flotte.

Favorittboka. Lånte den hele tiden på biblioteket.


Det var bare èn TV kanal, så barne-TV hadde ganske stor innflytelse. NRK`s barne-TV med pedagogisk tilsnitt stod sterkt gjennom hele tiåret og fant nye former gjennom serier som Labbetuss, Portveien 2, Kroppen og Flode, samt de populære franske tegnefilmer som "Det var en gang et menneske". Da sistnevnte serie skulle sendes i reprise en gang på slutten 90-tallet på NRK tidlig søndag morgen, ble det opprør blant min generasjon, som da var i begynnelsen av 20-årene og studenter. Tidspunktet ble faktisk flyttet til et mer "gunstig" tidspunkt... Du kan lese og mimre mer her .

Når det gjelder TV-programmer husker jeg best de programmene som gikk fra mine første minner fra ca 4 årsalderen, og til slutten av 80-tallet. Flode, Lekestue, Labbetuss og halv 7.  Brødrende Dahl og Daniel Duppsko. Og Rockeulven (Rockn Roll Wolf), som sendes til stor glede hver jul nå. Sammen med Tre nøtter til Askepott da...

Brødrene Dal. Oppfinnsomme fyrer.

Når det gjelder leker var det lego selvsagt, dukkestue, kjøkken-ting (kaffetrakter, mixmaster og støvsuger som gikk på batteri), Barbie og My Little Pony. Jeg hadde den med epler på. Vi samlet på klistremerker av disse ponniene som skulle settes inn i en bok. Hver gang vi var på lekebutikken fikk jeg en pakke eller to av disse.  Nabojenta hadde til og med stall til ponniene; kan du tenke deg!

Noen som husker disse?


Pappkoffert. Inneholdt klistremerker og tegnesaker.
 


En slik telefon var i alle hjem. Vi hadde denne til langt uti 90-tallet. Ringelyden på denne var umulig å overhøre. Kunne ikke sette den på lydløs, for å si det sånn...Det meste av kopper og serviser som vi omga oss med på 70 og 80-tallet var laget av et norsk firma kalt Figgjo Flint. Min mormor hadde flere forskjellige serier; dog ikke så mange av samme serie, men ofte enkeltstående ting.
Jeg husker godt denne serien som jeg har funnet ut het "Clupea" (fisk). Mormor hadde denne supperterrinen.Selv fant jeg disse eksemplarene i kjelleren, et fat fra serien "Folklore". Den tilhørende koppen var imidlertid borte. Jeg fant en til salgs; på en Japansk nettside!Dette er en tekanne fra serien "Astrid". Mange av seriene hadde kvinnenavn. Som f.eks "Grete",  "Sissel" og "Viktoria". Nå er disse servisene fra Figgjo blitt ettertraktet for samlere. Jeg tror alle hjem hadde et eller flere eksemplarer fra Figgjo Flint.

¨


Jeg fant jeg disse i kjelleren, trenger vel ikke si at de er fra 70-tallet? Bildet er hentet fra nettet.


Såkalt TV fat. Serien her "Safran". Det er plass for kopp til høyre. Etter litt leting fant jeg to kopper på loftet som hørte til.

Hele denne nostalgi trip`en førte til en kikk på Epla.no og deres butikker med brukte ting/vintage. Mamma og jeg satt og bladde oss gjennom hennes og min barndom. "SÅNN HADD VI", og Sånn had vi å!! Akkurat sånn. Sånn had mormor, og sånn had dem på nabogården! Ta en titt du også,; jeg garanterer deg at du finner ting du trodde du hadde glemt...
http://epla.no/samler/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar